Tarta z budyniem i truskawkami

4.5 (147 ocen)

  • 3 godz.

Orzeźwiająca tarta podawana na zimno z pysznymi truskawkami - idealna na ciepłe dni.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki pszennej
    180 g miękkiego masła
    szczypta soli
    5 łyżek cukru pudru
    1 żółtko
    50 ml lekko ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego

    wypełnienie
    3-4 łyżki budyniu śmietankowego
    2-3 łyżki galaretki owocowej
    500g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem ucieram na gładka masę dodaję cukier waniliowy, sól, mleko oraz żółtko ucieram do momentu aż składniki się połączą. Mieszając powoli dodaje mąkę, następnie wykładam ciasto na blat i zagniatam przez chwilę, formuję kulę i zawinięte w folię wkładam do lodówki na godzinę. Formę smaruję margaryna i obsypuje kaszą manną, ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę razem z bokami. Spód nakłuwam widelcem i piekę przez 30 minut w 200 stopniach, tarta powinna mieć złoty kolor.
  • 2. Odstawiam tartę do ostygnięcia a w tym czasie przygotowuję budyń, galaretkę i truskawki. Zimny spód tarty smaruję wystudzonym budyniem, układam truskawki i delikatnie zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do lodówki, żeby galaretka stężała. Podaję zimną, udekorowaną listkiem świeżej mięty/bazylii.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować