tarta z budyniem i morelami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pomimo tego że mamy wiosnę, zdecydowanie odczuwamy już LATO! Ogrom słońca, pachnące warzywa i owoce, to zdecydowanie najpiękniejszy czas kulinarny w całym roku! Będąc na bazarku, zobaczyła przepyszne morele, więc kupiłam kilka i upiekłam ciasto! Wyszło doskonałe!
W dodatku bezpiecznie mogę je zjeść!

Zapraszam Was serdecznie na tartę bez mleka, bez cukru i bez masła*!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na tartę o średnicy 28 cm.

    ciasto:
    300 g maki pszennej typ 480
    200 g margaryny roślinnej
    100g erytrytolu
    1 jajko

    budyń:
    650 ml mleka migdałowego
    1 duży budyń śmietankowy
    2 łyżki erytrytolu

    6-8 moreli

    kruszonka:
    3 czubate łyżki mąki
    2 łyżki margaryny
    1 łyżka erytrytolu

    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z budyniem i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy zwarte ciasto. Blachę na tartę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy dokładnie ciastem i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy 25 minut (ciasto powinno być podpieczone – nie rumiane).

    Gdy ciasto nam się piecze, przygotowujemy budyń. Do rondelka przelewamy 500 ml mleka migdałowego, dodajemy erytrytol i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałych 150 ml mleka rozpuszczamy budyń. Gdy mleko nam zaczyna się gotować, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotowy budyń odstawiamy do przestygnięcia.

    Morele myjemy, wyjmujemy pestkę i kroimy każdą na 4 części.

    Składniki kruszonki wkładamy do misy blendera i miksujemy na kruszonkę.

    Gdy spód naszej tarty jest podpieczony, wyjmujemy go z piekarnika i na jeszcze gorący wykładamy budyń – rozprowadzamy go równomiernie po całym cieście. Na budyniu układamy kawałki moreli, całość posypujemy kruszonką i migdałami.

    Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować