Tarta z brokułami i kiełbasą

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Podałam ją na obiad. Mąż był zachwycony.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 10 dag margaryny
    ● jajko
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● łyżka śmietany
    ● szczypta soli
    Farsz:
    ● brokuł
    ● ok. 25 dag fety
    ● 20 dag kiełbasy
    ● kilka oliwek bez pestek
    ● 10 dag żółtego sera
    ● mała śmietana 18-proc.
    ● 2 jajka
    ● olej
    ● sól, pieprz
    ● przyprawę uniwersalną
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brokułami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z margaryny, mąki, śmietany, jajka i soli zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy formę do tarty (śr. 23 cm, wys. 3 cm) i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
  • 2. Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy. Następnie blanszujemy. Fetę kroimy w kostkę, oliwki na pół. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  • 3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1/3 odkładamy, resztę mieszamy ze śmietaną i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa uniwersalną.
  • 4. Na ciasto wykładamy kiełbasę, brokuły, oliwki i fetę. Zalewamy masą śmietanowo- -jajeczną i posypujemy pozostałym żółtym serem. Pieczemy ok. 40 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Feta Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować