Tarta z brokułami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z margaryny, mąki, śmietany, jajka i soli zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy formę do tarty (śr. 23 cm, wys. 3 cm) i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
2.Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy. Następnie blanszujemy. Fetę kroimy w kostkę, oliwki na pół. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy.
3.Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1/3 odkładamy, resztę mieszamy ze śmietaną i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa uniwersalną.
4.Na ciasto wykładamy kiełbasę, brokuły, oliwki i fetę. Zalewamy masą śmietanowo- -jajeczną i posypujemy pozostałym żółtym serem. Pieczemy ok. 40 minut w 180 °C.
Komentarze