Tarta z borówkami i lemon curd

2 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kwaskowy deser, w sam raz na upalne dni :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki pszennej
    120 g masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    krem:
    300 g borówek
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki cukru
    3-4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 słoik kremu lemon curd (410 g)
    1 duży kubeczek śmietany 30% (330 ml)
    1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki mleka
    borówki do dekoracji
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta z borówkami i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 26 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
  • 2. Borówki zasypać cukrem i gotować 15 minut. Zdjąć z palnika. 2 łyżki żelatyny zalać niewielką ilością wody, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do borówek. Wystudzić i wymieszać z jogurtem, a nastepnie wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki.
  • 3. 1 łyżkę żelatyny zalać niewielką ilością mleka, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z kremem lemon curd i żelatyną. Wylać na tężejącą masę borówkową. Wierzch udekorować borówkami. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować