Tarta z borówkami i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 26 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
2.Borówki zasypać cukrem i gotować 15 minut. Zdjąć z palnika. 2 łyżki żelatyny zalać niewielką ilością wody, podgrzać do rozpuszczenia i wlać do borówek. Wystudzić i wymieszać z jogurtem, a nastepnie wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki.
3.1 łyżkę żelatyny zalać niewielką ilością mleka, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z kremem lemon curd i żelatyną. Wylać na tężejącą masę borówkową. Wierzch udekorować borówkami. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Komentarze