Tarta z białą czekoladą i malinami

4.8 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łatwa tarta do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 100 g masła
    130 g mąki
    30 g cukru pudru
    1 łyżka zimnej wody
    1 żółtko
    200 ml śmietanki 30%
    150g białej czekolady
    2 jajka
    300 g malin


Wystaw ocenę:

4.8 (194 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z białą czekoladą i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtko, zimną wodę i zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki.
    Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem, na ciasto położyć papier i kulki ceramiczne lub fasolę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 10 minut, usunąć papier i kulki, piec kolejne 10 minut, do momentu aż ciasto się zrumieni.
  • 2. Połamaną na kawałki białą czekoladę roztopić w gorącej śmietance, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać i wymieszać z masą czekoladową. Na tartę wyłożyć maliny, zalać masą, wstawić do piekarnika, piec ok. 20 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem ostudzić.
    Udekorować malinami.

Porady

Do ciasta można użyć mrożonych malin, wcześniej należy je rozmrozić i lekko odsączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować