Tarta z białą czekoladą i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtko, zimną wodę i zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem, na ciasto położyć papier i kulki ceramiczne lub fasolę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 10 minut, usunąć papier i kulki, piec kolejne 10 minut, do momentu aż ciasto się zrumieni.
2.Połamaną na kawałki białą czekoladę roztopić w gorącej śmietance, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać i wymieszać z masą czekoladową. Na tartę wyłożyć maliny, zalać masą, wstawić do piekarnika, piec ok. 20 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem ostudzić.
Udekorować malinami.
Porady
Do ciasta można użyć mrożonych malin, wcześniej należy je rozmrozić i lekko odsączyć.
Komentarze