Tarta tatin z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki ,masła i jajka zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Tortownicę (27 cm lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ananasa odsączyć i pokropić sokiem z cytryny.
Cukier rozpuścić na patelni jak zbrązowieje to dodać masło i wymieszać na małym ogniu. Na papier do pieczenia wyłożyć plastry ananasa jeden obok drugiego i polać każdy krążek gorącym karmelem. Ciasto rozwałkować na 27 cm okrąg i przykryć nim kawałki ananasa. Ciasto pozawijać do środka tak żeby karmel nie wypływał i ponakłuwać. Piec w 190 °C przez 40 minut do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu odwrócić ciasto tak żeby ananas był na górze.
Porady
Zamiast ananasa można użyć jabłek lub bananów. Przed wlaniem karmelu można również poukładać orzechy włoskie.
Komentarze