Tarta Tatin z ananasem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Szybki deser do kawy.

  • 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    175 g mąki
    75 g masła
    30 g cukru
    1 jajko
    szczypta soli
    Nadzienie:
    puszka ananasa
    5 łyżek cukru
    5 łyżek masła
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta tatin z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki ,masła i jajka zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Tortownicę (27 cm lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ananasa odsączyć i pokropić sokiem z cytryny.
    Cukier rozpuścić na patelni jak zbrązowieje to dodać masło i wymieszać na małym ogniu. Na papier do pieczenia wyłożyć plastry ananasa jeden obok drugiego i polać każdy krążek gorącym karmelem. Ciasto rozwałkować na 27 cm okrąg i przykryć nim kawałki ananasa. Ciasto pozawijać do środka tak żeby karmel nie wypływał i ponakłuwać. Piec w 190 °C przez 40 minut do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu odwrócić ciasto tak żeby ananas był na górze.

Porady

Zamiast ananasa można użyć jabłek lub bananów. Przed wlaniem karmelu można również poukładać orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować