Tarta serowa z kurkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kurki to moje grzyby ulubione, najsmaczniejsze to te lekko podsmażone.
Tarty lubię, bo można na różny sposób je przygotować, łączyć składniki i smakami czarować.
Tak więc kurki w tarcie schowałam, a masę z sera, jajek i śmietany przygotowałam.
Tarta prosta do przygotowania, idealna do delektowania.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • forma do tarty o średnicy 25 cm:
    ciasto:

    1 jajko,
    100 g zimnego masła,
    1 płaska łyżeczka soli,
    300 g mąki tortowej,
    2 łyżki mąki krupczatki,
    ok. 100 ml zimnej wody,

    ponadto:
    200 g drobnych kurek,
    1 łyżka masła,
    1 trawa cytrynowa,
    szczypta soli,
    2 ząbki czosnku,
    270 g sera sałatkowo kanapkowego ,
    3 jajka,
    200 g śmietany 18%,
    3 duże łyżki posiekanego koperku,
    pieprz czarny świeżo mielony,
    1-2 łyżki kapary,
    1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przystawki

Tarta serowa z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta serowa z kurkami 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
    Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki.

    Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.
    Piekarnik nastawiamy na 220°C.
    Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
    Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Tarta serowa z kurkami 2. Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić.

    Czosnek kroimy w drobną kostkę, a trawę cytrynową przecinamy po długości.
    Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy kurki, czosnek, podsmażamy (nie mieszamy) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą. Wyjmujemy trawę cytrynową, a grzyby pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Tarta serowa z kurkami 3. Masa:
    Jajka łączymy z pokrojonym na kawałki serem kanapkowym, śmietaną i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, młotkowanym z kolendrą,(NIE dodajemy soli!)
    Dodajemy koperek i mieszamy z masą.

    Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Dodajemy kurki, kapary i pieczemy ok. 15- 20 min w 185°C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować