Tarta sernikowa z czekoladową polewą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszna tartę sernikową z polewą z gorzkiej czekolady. Kruche ciasto z masą sernikową oraz polewą super smakuje z filiżanką kawy lub herbaty. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 3/4 szkl mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)
    50 g masła
    1 żółtko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sernik: 250 g mascarpone
    1 jajko
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    polewa: 45 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka mleka
    dekoracja: bita śmietana
    oraz forma do tarty o średnicy 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Tarty Desery

Tarta sernikowa z czekoladową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki orkiszowej, masła, żółtka, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Sernik: do miski wkładamy ser, dodajemy jajko i cukier oraz miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę sernikową na kruchy spód, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
    Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem. Gotową polewę rozprowadzamy na ostudzonej tarcie (na masie sernikowej) i wstawiamy ciasto do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować