Tarta pysznie nadziana

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Uwielbiam tarty z przeróżnym nadzieniem, ostatnio najbardziej smakuje mi połączenie pomidora z jajkiem :) Ta tarta jest przesmaczna, będzie doskonała na ciepłą kolację czy obiad :) Równie dobrze smakuje na zimno :)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 24 cm i wysokości 3 cm:
    NADZIENIE:
    240 g śmietanki 30%
    110 g sera żółtego
    jajko
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 duże pomidory
    sól lub/i Kucharek/Vegeta
    pieprz

    CIASTO:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    80 g margaryny
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Jajko

Tarta pysznie nadziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
  • 2. Na wierzch ciasta wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy na niego groch. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (bez termoobiegu).
  • 3. Pomidor i jajko kroimy w plastry. Do śmietanki dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser, wbijamy jajko, przyprawiamy, dokładnie mieszamy np. trzepaczką.
  • 4. Sos wylewamy na podpieczoną tartę. Następnie na wierzchu rozkładamy plastry jajka a na nich pomidory.
  • 5. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor Ser żółty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować