Tarta malinowo-jezynowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tarta na migdałowym kruchym spodzie z aksamitnym malinowo jeżynowym kremem.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto
    * 150 g mąki orkiszowej lub pszennej
    * 50 g mąki migdałowej (lub płatki migdałowe zblendowane na pył)
    * 120 g masła, zimnego
    * 20 g cukru pudru
    * 1 żółtko jajka

    Masa malinowo- jeżynowa
    * 200 g śmietanki kremówki
    * garść jeżyn (mrożone)
    * garść malin. (mrożone)
    * 150 g białej czekolady
    * 2 łyżeczki agaru lub 1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta malinowo-jezynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę, migdały i cukier puder mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą noża lub miksera na kawałeczki Nastepnie dodajemy jajko i zagniatamy do połączenia. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na 30 min. Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąka . Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Znów wkładamy ciasto do lodówki na ok 20 min. Ciasto po wyjęciu nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25-30 min 180C.

    Masa

    Maliny i jeżyny wkładamy do garnka i zalewamy śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 20 min. Następnie przecedzamy śmietankę przez sito i do powstałego płynu dodajemy agar i połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia czekolady. Tak powstałą masę odstawiamy do wystudzenia. Na wystudzony spód od tarty wylewamy lekko gęstą masę i wkładamy do lodówki na min 4 godz.

Porady

Można przygotować tradycyjny kruchy spod. Można użyć samych malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jeżyny Maliny Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować