Tarta na migdałowym kruchym spodzie z aksamitnym malinowo jeżynowym kremem.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Kruche ciasto
* 150 g mąki orkiszowej lub pszennej
* 50 g mąki migdałowej (lub płatki migdałowe zblendowane na pył)
* 120 g masła, zimnego
* 20 g cukru pudru
* 1 żółtko jajka
Masa malinowo- jeżynowa
* 200 g śmietanki kremówki
* garść jeżyn (mrożone)
* garść malin. (mrożone)
* 150 g białej czekolady
* 2 łyżeczki agaru lub 1 łyżeczka żelatyny
Tarta malinowo-jezynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę, migdały i cukier puder mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą noża lub miksera na kawałeczki Nastepnie dodajemy jajko i zagniatamy do połączenia. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na 30 min. Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąka . Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Znów wkładamy ciasto do lodówki na ok 20 min. Ciasto po wyjęciu nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25-30 min 180C.
Masa
Maliny i jeżyny wkładamy do garnka i zalewamy śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 20 min. Następnie przecedzamy śmietankę przez sito i do powstałego płynu dodajemy agar i połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia czekolady. Tak powstałą masę odstawiamy do wystudzenia. Na wystudzony spód od tarty wylewamy lekko gęstą masę i wkładamy do lodówki na min 4 godz.
Porady
Można przygotować tradycyjny kruchy spod. Można użyć samych malin.
Komentarze