Tarta - kurki z serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagnieść z wymienionych składników. Rozwałkować i wyłożyć lub wylepić natłuszczoną foremkę do tart (ok 21cm), podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na ok 0.5 godziny. Wstępnie podpiec ok .15 min w 180 stopniach (włożyć do nagrzanego piekarnika). Przed pieczeniem wysmarować białkiem.
2.Farsz: Kurki udusić na maśle z cebulką i suszonym tymiankiem.
Przygotować masę jajeczno-śmietanową: wymieszać 3 jajka i 400 ml śmietany 18%, posolić.
Kurki wymieszać z masą i świeżym tymiankiem. Wylać na podpieczony spód. Rozłożyć pokrojony w plastry kozi ser i posypać pozostałym świeżym tymiankiem.
Piecz w 108 st przez 45 min.
Komentarze