Tarta - Kurki z serem kozim

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Wykwintna. W formie tartaletki super przystawka.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • FARSZ:
    - kurki świeże lub mrożone (kurczą się przy duszeniu, do tart muszą byc odsączone z sosu): 0.6 kilograma
    - dojrzewający ser kozi (rolada ewentualnie twarożek kozi nałożony łyżeczką): 170 gramów
    - tymianek suszony lub świeży: 2 łyżki
    CIASTO:
    - mąka pszenna z pełnego przemiału: 200 gramów
    - masło naturalne: 100 gramów
    - woda tyle aby ciasto dało sie zagnieść: 7 łyżek
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - tymianek suszony: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta - kurki z serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta 1. Ciasto zagnieść z wymienionych składników. Rozwałkować i wyłożyć lub wylepić natłuszczoną foremkę do tart (ok 21cm), podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na ok 0.5 godziny. Wstępnie podpiec ok .15 min w 180 stopniach (włożyć do nagrzanego piekarnika). Przed pieczeniem wysmarować białkiem.
  • Tarta z kurkami i serem kozim 2. Farsz: Kurki udusić na maśle z cebulką i suszonym tymiankiem.
    Przygotować masę jajeczno-śmietanową: wymieszać 3 jajka i 400 ml śmietany 18%, posolić.
    Kurki wymieszać z masą i świeżym tymiankiem. Wylać na podpieczony spód. Rozłożyć pokrojony w plastry kozi ser i posypać pozostałym świeżym tymiankiem.
    Piecz w 108 st przez 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Sery Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować