Tarta grzybowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pachnąca lasem i jesienią tarta grzybowa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ciasto:
    100 gram masła
    200 gram mąki
    2 jajka
    łyżeczka soli

    farsz:
    dowolne grzyby (u mnie maślaki i kozaki) ok. 30 dag.
    cebula
    pół zielonej części pora
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    10 dag sera żółtego
    łyżka posiekanego koperku
    sól
    pieprz
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, jajek i soli zagnieść ciasto. Blaszkę do tarty wysmarować masłem, wyłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Piec 15 minut w 180 st. C.
    Cebulę i pora pokroić w półplasterki, usmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć. Dodać umyte i pokrojone w plastry grzyby. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć aż grzyby odparują. W misce wymieszać jogurt z jajkiem, startym serem żółtym, koperkiem i solą. Dodać przestudzone grzyby, dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika na pół godziny i piec w 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (182 ocen)

Zupa grzybowa

To może cię zainteresować