Tarta cytrynowo - jabłkowa z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto cytrynowe z nadzieniem jabłkowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. kisieli cytrynowych (4 sztuki po 40 g ) bez cukru
    3/4 szkl. cukru pudru
    3 żółtka
    kostka margaryny 250 g

    Nadzienie : 1 kg jabłek
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Beza: 3 białka
    1 łyżka cukru pudru

    cukier waniliowy

Tarta cytrynowo - jabłkowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce około godziny.
  • 2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, cukier i cynamon. Podprażamy kilkanaście minut aż jabłka zmiękną.
  • 3. Robimy bezę : Schłodzone białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy, aby się rozpuścił.
  • 4. Formę na tartę ( u mnie 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno. Podpiekamy w temp. 180 stopni bez termoobiegu przez 15 minut.
  • 5. Na gorący spód wykładamy jabłka i przykrywamy bezą. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy kratkę na wierzchu. Posypujemy grubo cukrem waniliowym. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy