Tarta cytrynowo - jabłkowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce około godziny.
2.Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, cukier i cynamon. Podprażamy kilkanaście minut aż jabłka zmiękną.
3.Robimy bezę : Schłodzone białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy, aby się rozpuścił.
4.Formę na tartę ( u mnie 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno. Podpiekamy w temp. 180 stopni bez termoobiegu przez 15 minut.
5.Na gorący spód wykładamy jabłka i przykrywamy bezą. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy kratkę na wierzchu. Posypujemy grubo cukrem waniliowym. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarze