Tarta cytrynowa z lemon curd i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

tarta jest pyszna, słodko-kwaśna, na kruchym spodzie i z dużą ilością bezy na wierzchu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na kruchy spód :
    250g mąki krupczatki
    125g zimnego masła
    2 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
    beza:
    4 białka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    150 gr cukru pudru
    dodatkowo :lemon card

Tarta cytrynowa z lemon curd i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. składniki na kruchy spód mieszamy w blenderze do połączenia się, z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny,piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciastem wylepiamy formę na tartę ,nakłuwamy widelcem i pieczemy ok.20 minut ,schładzamy .Lemon card wylewamy na ostygnięty spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut .Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz cukier, mieszamy delikatnie, aby nie popsuć konsystencji piany.bezę wylewamy na tartę z lemon curd i pieczemy do lekkiego zbrązowienia się bezy.

Komentarze

Podobne przepisy