Tarta cytrynowa z bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Cytrynowa, kwaskowa, słodka, rozpływająca się w ustach. Zachwyci każdego! Oczekujcie zaciętej walki o ostatni kawałek! ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    200 g masła
    60 g cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżeczki aromatu cytrynowego (domowego)

    Krem cytrynowy:
    6 cytryn (skórka i sok)
    70 g skrobi ziemniaczanej
    500 ml wody
    6 żółtek
    250 g cukru

    Beza:
    6 białek
    300 g cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka skórki z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Beza

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder, sól oraz masło połącz, aż konsystencją będzie przypominać kaszkę.
  • 2. Dodaj roztrzepane jajko i aromat cytrynowy. Wymieszaj.
  • 3. Owiń ciasto folią, schłódź w lodówce przez godzinę.
  • 4. Wyłóż ciastem foremki (kilka małych lub jedną dużą).
  • 5. Piecz przez 15 minut z obciążeniem w 180 stopniach, a następnie 5 minut bez obciążenia.
  • 6. Sok, skórkę i skrobię ziemniaczaną wymieszaj w miseczce.
  • 7. Zagotuj wodę w większym garnku. Wmieszaj do cytrynowej mieszanki odrobinę wody, wlej całość do garnka. Zagotuj i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • 8. Wymieszaj żółtka i cukier, wmieszaj do cytrynowego kisielu. Gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw na kilka minut, wylej na ciasto.
  • 9. Białka ubij na sztywno z solą.
  • 10. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas mieszając.
  • 11. Dodaj skrobię, sok oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj.
  • 12. Wyłóż bezę na masę cytrynową – ładnie uformuj.
  • 13. Piecz 15-20 minut w 170 stopniach, aż beza będzie krucha i lekko zezłocona.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować