Tarta cytrynowa z bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cytrynowa, orzeźwiająca tarta… przepis otrzymałam od koleżanki… zmodyfikowałam go na szybką wersję i okazał się strzałem w dziesiątkę dla fanów słodkości.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto na spód:
    18 dag mąki
    szczypta soli
    2 łyżki cukru pudru
    10 dag zimnego masła
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    krem cytrynowy:
    125 ml soku z cytryny
    60 ml soku pomarańczowego
    125 ml wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    7 dag cukru
    10 dag masła
    1 jajko
    3 żółtka
    beza:
    4 białka
    20 dag cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty Desery

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto chowamy do lodówki 1. Wszystkie składniki ciasta włożyłam do miski i zagniotłam. Następnie owinęłam je folią spożywczą i na 30 minut włożyłam do lodówki.
  • krem cytrynowy mamy gotowy 2. Sok z cytryn przelałam przez sitko, dodałam sok, wodę. Następnie odlałam około 3/4 szklanki powstałego soku i rozprowadziłam w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostały sok zagotowałam z cukrem, dodałam mix z mąką i energicznie go mieszałam by nie powstały grudki. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kawałki masła, mieszamy do jego rozpuszczenia się. Jajko i żółtka zmiksowałam blenderem, dodałam jajka do masy budyniowej i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na upieczona tarte wylewamy krem 3. Ciasto kładziemy między dwa papiery do pieczenia i rozwałkowujemy na wielkość foremki do tarty (najlepsza będzie foremka średnicy 24 cm). Przekładamy ciasto do foremki, pieczemy 23 minuty w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
  • beze mamy gotową 4. Na przestudzoną tartę wylewamy budyń. Zimne białka ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białką przełożyłam do rękawa cukierniczego i ozdobiłam ciasto.
  • smacznego 5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut (bez termoobiegu) do zrumienienia. Przed podaniem ciasto należy ostudzić.
  • Jak widać tarta znalazła wielu amatorów i szybko się kończy :-) 6. Jest pyszna, jak widać na fotce szybko znika :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować