Cytrynowa, orzeźwiająca tarta… przepis otrzymałam od koleżanki… zmodyfikowałam go na szybką wersję i okazał się strzałem w dziesiątkę dla fanów słodkości.
60 min
Składniki:
ciasto na spód:
18 dag mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
10 dag zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
krem cytrynowy:
125 ml soku z cytryny
60 ml soku pomarańczowego
125 ml wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
7 dag cukru
10 dag masła
1 jajko
3 żółtka
beza:
4 białka
20 dag cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta włożyłam do miski i zagniotłam. Następnie owinęłam je folią spożywczą i na 30 minut włożyłam do lodówki.
2.Sok z cytryn przelałam przez sitko, dodałam sok, wodę. Następnie odlałam około 3/4 szklanki powstałego soku i rozprowadziłam w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostały sok zagotowałam z cukrem, dodałam mix z mąką i energicznie go mieszałam by nie powstały grudki. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kawałki masła, mieszamy do jego rozpuszczenia się. Jajko i żółtka zmiksowałam blenderem, dodałam jajka do masy budyniowej i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Ciasto kładziemy między dwa papiery do pieczenia i rozwałkowujemy na wielkość foremki do tarty (najlepsza będzie foremka średnicy 24 cm). Przekładamy ciasto do foremki, pieczemy 23 minuty w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
4.Na przestudzoną tartę wylewamy budyń. Zimne białka ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białką przełożyłam do rękawa cukierniczego i ozdobiłam ciasto.
5.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut (bez termoobiegu) do zrumienienia. Przed podaniem ciasto należy ostudzić.
6.Jest pyszna, jak widać na fotce szybko znika :-)
Komentarze