Tarta cytrynowa Lemon curd

4.5 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarta cytrynowa z kremem lemon curd jest orzeźwiającym wypiekiem. Może być podana na różne sposoby z bezą włoską lub kremem śmietanowym. Tarta cytrynowa pięknie się prezentuje i pasuje na każdą okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 26 cm

    mąka pszenna 200 g
    zimne masło 82 % tł. 100 g
    cukier puder 1 łyżka
    jajko
    żółtko z 1 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta cytrynowa lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder przesiewamy do misy, dodajemy szczyptę soli. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i siekamy z grubsza do momentu uzyskania kruszonki. Żółtko i jajko, dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki siekamy za pomocą siekacza lub noża, natomiast dłońmi zagniatamy na sam koniec i dość krótko. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Następnie ciasto wałkujemy i zawinięta na wałku przekładamy na natłuszczoną formę. Lekko dociskamy i do dna i boków, formując spód. Ciasto chłodzimy przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Tartę nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy na kratce, uprzednio usuwając delikatnie boki formy.
  • 2. Składniki na około 390 g kremu

    sok z cytryny ok. 120 ml ( ok. 3 sztuk )
    skórka z 2 cytryn
    cukier 160 g
    masło 82 % tł. 75 g
    2 jajka
    żółtka z 2 jaj

    Przygotowanie

    Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Szklaną miskę wstawiamy na garnek tak, aby nie dotykała wody. W misce umieszczamy sok z cytryny ze skórką, cukier oraz masła. Wszystkie składniki podgrzewamy do rozpuszczania, co jakiś czas mieszamy. Jajka z żółtkami ubijamy na jasną, puszystą masę. Ubite jajka dodajemy do miski i wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, aż krem osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu. Krem przecieramy przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia. Podczas studzenia mieszamy co jakiś czas. Następnie krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do paru dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować