Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny smakołyk dla tych co nie przepadają za słodkościami, a maja ochotę na deser

  • 60 min

Składniki:

  • Na spód:
    200 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    115 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka soku z cytryny
    Na masę:
    5 jajek
    120 g drobnego cukru
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    otarta skórka z 2 cytryn
    150 ml soku z cytryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
    Masa cytrynowa - wszystkie składniki zmiksować.
    Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
    Na wstępnie upieczona tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się 'zetnie'. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Koniecznie poczekajcie aż ostygnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować