Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tarta cytrynowa to wspaniałe połączenie ciasta kruchego, kremu lemon curd i galaretki cytrynowej. Ten wypiek to gwarancja sukcesu na każdym przyjęciu. Kwaskowy smak kremu lemon curd wraz w połączeniu z galaretką nadaje tej tarcie niezwykłego smaku i aromatu.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche
    380 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    125 g masła
    4 żółtka
    krem lemon curd
    200 ml soku z cytryny
    120 g cukru
    100 g masła
    4 jajka
    galaretka cytrynowa
    400 ml wody
    120 g galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Galaretki

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Układamy w formie. Kujemy widelcem dno ciasta. Obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
    Krem lemon curd: Jajka wyjmuję z lodówki dwie godziny wcześniej. Sok z cytryn mieszam z cukrem i jajkami. Umieszczam w rondelku. Podgrzewam na średnim ogniu. Miękkie masło dzielę na pół. Połowę dodaję do gotującej się masy. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmuję z ognia. Dodaję pozostałe masło. Mieszam do momentu rozpuszczenia się masła. Studzę.
    Galaretka cytrynowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam galaretki cytrynowe. Studzę.
    Na wystudzone ciasto układam krem lemon curd. Następnie wylewam mocno stężałą galaretkę. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Galaretka cytrynowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować