Tarta ajerkoniakowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Mamy w tej tarcie pyszne i kruche ciasto czekoladowe. Łatwy i uniwersalny krem ajerkoniakowy, który możecie śmiało wykorzystać później w innych wypiekach, takich jak np.: tort. Całość dopełnia krem kokosowy. Tarta ajerkoniakowa to doskonałe ciasto na karnawał. Jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Ajerkoniak głównie wykorzystuję pod czas różnego rodzaju ważnych uroczystości. Wiem, że taka tarta czy inny wypiek z ajerkoniakiem spodoba się moim gościom i że będzie im smakować. Tarta ajerkoniakowa to ciasto smaczne i łatwe zarazem, które sprawdza się pod czas różnych spotkań.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe
    350 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    150 g masła
    20 g kakao
    20 ml śmietany 12%
    4 g proszku do pieczenia
    4 żółtka
    krem ajerkoniakowy
    650 ml mleka
    180 g cukru
    150 g masła
    150 ml ajerkoniaku
    60 g budyniu waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    krem kokosowy
    350 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    100 g cukru pudru
    100 g wiórków kokosowych
    15 g śmietanfixu
    dodatkowo
    250 g pralinek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Likiery

Tarta ajerkoniakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno ciasta kujemy widelcem. Układamy sreberko i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy sreberko i groch. Pieczemy kolejne 15-20 minut. Upieczone ciasto studzimy.
    Krem ajerkoniakowy: 500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Do przygotowanego kremu wlewamy ajerkoniak. Mieszamy. Krem układamy na wystudzonym cieście. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
    Krem kokosowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje śmietanfix i cukier puder. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Przygotowany krem układam na kremie ajerkoniakowym. Dekoruję pralinkami kokosowymi. Chłodzę w lodówce przez godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować