tapas-jajka z łososiem i kaparami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przekąska,która sprawdza się pod każdą szerokością geograficzną.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 4 sztuki
    - łosoś (wędzony, w plastrach): 80 gramów
    - mascarpone: 3 łyżki
    - jogurt: 1 łyżka
    - koperek (posiekany): 2 łyżeczki
    - pieprz (ziarna czerwonego pieprzu marynowanego): 12 sztuk
    - kapary: 8 sztuk
    - sól (najlepiej gruboziarnista): 1 szczypta

Tapas-jajka z łososiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo (8 minut od zagotowania wody),obrać.W jajkach wyciąć wgłębienie i ściąć dół,aby można było je ułożyć na płaskiej powierzchni.
  • 2. Mascarpone wymieszać z jogurtem,solą i koperkiem.Łososia pokroić (drobno).Na jajkach ułożyć porcje: wędzonego łososia,koprekowego sosu mascarpone, udekorować kaparami i ziarnami czerwonego pieprzu.Podawać z pieczywem.
    Uwaga:łososia polewam kilkoma kroplami oliwy smakowej np.czosnek&chilli,cztery pieprze,pesto,lemon lub innej.

Komentarze

Podobne przepisy