25 minut wystarczy aby przygotować sobie leczniczą tajską zupę Tam Khao Tom, która jak balsam uleczy nie tylko nasze ciało ale pozytywnie wpłynie na stan naszej duszy .
25 min
Składniki:
4 szklanki rosołu drobiowego ( w nagłych przypadkach może być z kostki )
1 łyżeczka startego drobno imbiru
½ opakowania młodej cebulki ze szczypiorkiem
½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
0,5 szklanki ryżu jaśminowego
1 łyżka sosu rybnego
250 mielonej wieprzowiny
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Dodatki
Garstka listków kolendry
½ papryczki chilli pokrojonej w paski
Tam khao tom - tajskie rosołowe wariacje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rosół drobiowy wlewany do garnka, dodajemy do niego starty imbir, skórkę z cytryny i pokrojoną drobno cebulkę ze szczypiorkiem – całość pomału zagotowujemy. Do gotującego się pomału rosołu dodajemy ryż i wszystko razem gotujemy 8 minut. W misce mieszamy mięso mielone z pieprzem i solą, lekko wilgotnymi rękami formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kuleczki wkładamy do rosołu i wszystko razem gotujemy jeszcze 8-10 minut. Zupę doprawiamy sosem rybnym. Podajemy gorące posypane paskami chilli i posiekaną kolendrą
Komentarze