Tam Khao Tom - tajskie rosołowe wariacje

0 (0 ocen)

  • 25 min

25 minut wystarczy aby przygotować sobie leczniczą tajską zupę Tam Khao Tom, która jak balsam uleczy nie tylko nasze ciało ale pozytywnie wpłynie na stan naszej duszy .

  • 25 min

Składniki:

  • 4 szklanki rosołu drobiowego ( w nagłych przypadkach może być z kostki )
    1 łyżeczka startego drobno imbiru
    ½ opakowania młodej cebulki ze szczypiorkiem
    ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
    0,5 szklanki ryżu jaśminowego
    1 łyżka sosu rybnego
    250 mielonej wieprzowiny
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki pieprzu
    Dodatki
    Garstka listków kolendry
    ½ papryczki chilli pokrojonej w paski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tam khao tom - tajskie rosołowe wariacje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół drobiowy wlewany do garnka, dodajemy do niego starty imbir, skórkę z cytryny i pokrojoną drobno cebulkę ze szczypiorkiem – całość pomału zagotowujemy. Do gotującego się pomału rosołu dodajemy ryż i wszystko razem gotujemy 8 minut. W misce mieszamy mięso mielone z pieprzem i solą, lekko wilgotnymi rękami formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kuleczki wkładamy do rosołu i wszystko razem gotujemy jeszcze 8-10 minut. Zupę doprawiamy sosem rybnym. Podajemy gorące posypane paskami chilli i posiekaną kolendrą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować