Talarki z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Danie proste, szybkie i tanie, u mnie wspomnienie z dzieciństwa kiedy w Polsce powojennej była bieda. Dla mnie było i jest do dzisiaj najlepsze jedzenie :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    smalec do smażenia, nie załować, później zostanie na patelni
    sól, pieprz mielony
    jeśli mamy to koperek do posypania

Talarki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki jeśli młode to oczyścić, nie obierać, pokroić w cienkie talarki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, posypać solą i pieprzem i smażyć często mieszając do mocnego zrumienienia. Wyjąć z patelni za pomocą łopatki z otworami aby tłuszcz odciekł.
    Smakują jak chipsy na gorąco :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy