Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

0 (0 ocen)

Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko - wytrawna dynia! W tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam pikantną i rozgrzewającą zupą z dyni w azjatyckim stylu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zapraszam na gęstą, kremową, aromatyczną i bardzo sycącą zupę

Składniki:


  • 500 g dyni *
    800 ml bulionu z kurczaka
    400 ml mleka kokosowego
    120 g mrożonego groszku
    2 filety z kurczaka
    2 szalotki
    1 łyżka czerwonej pasty curry
    2 łyżki sosu rybnego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka cukru brązowego
    1/3 łyżeczki kurkumy
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym.
    * waga po obraniu

Porady

- w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować