Tagliatelle z kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie delikatne i pyszne. Proste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg makaronu tagliatelle
    200 ml śmietanki 30%
    30 dkg kurek
    1 nieduża cebula
    natka z pietruszki
    sól
    1-2 łyżki masła

Tagliatelle z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki.
    Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę.
    Kiedy cebula zaczęła delikatnie nabierać koloru wyłożyłam na patelnię kurki.
    Wszystko razem smażyłam przez ok. 10 minut. Kurki podczas smażenia puszczają sok i zmniejszają swoją wielkość, ale nie wpływa to w ogóle na smak potrawy.
    Po upływie 10 minut dodałam śmietankę i jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu, żeby śmietanka trochę odparowała a tym samym zagęściła sos.
    Na koniec posoliłam do smaku.
    Do gotowego sosu wyłożyłam ugotowane wcześniej tagliatelle. Przemieszałam i posypałam posiekaną natką z pietruszki.
    Tak przygotowane danie wykładałam na talerze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy