Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-kurkowym

4.5 (150 ocen)

  • 45 min

To bardzo szybkie, ale i efektowne danie.

  • 45 min

Składniki:

  • 250 gram makaronu Tagliatelle
    300 gram świeżych kurek
    400 gram piersi z kurczaka
    1 cebula szalotka
    3 łyżki masła
    200 ml śmietany 18%
    200 ml wody
    pęczek natki pietruszki
    tymianek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Tagliatelle

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Następnie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem wedle uznania.
  • 2. Na patelni rozgrzać trzy łyżki masła. Smażyć pierś z kurczaka w całości przez 4 minuty z każdej strony.
  • 3. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Jednocześnie skroić szalotkę w drobną kostkę, zeszklić na patelni po smażeniu kurczaka, zalać wodą i wrzucić uprzednio oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Całość posolić, popieprzyć i dusić przez około 15 minut.
  • 4. Wlać tłuszcz pozostały po pieczeniu kurczaka, dolać zahartowanej śmietany, sos zredukować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 5. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, i przygotowanego, pokrojonego w plastry kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.

Porady

Do podduszenia kurek, wedle upodobania, można dodać pół szklanki białego wina. Podane proporcje wystarczają na 2-3 spore porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kurki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować