Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Następnie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem wedle uznania.
2.Na patelni rozgrzać trzy łyżki masła. Smażyć pierś z kurczaka w całości przez 4 minuty z każdej strony.
3.Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Jednocześnie skroić szalotkę w drobną kostkę, zeszklić na patelni po smażeniu kurczaka, zalać wodą i wrzucić uprzednio oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Całość posolić, popieprzyć i dusić przez około 15 minut.
4.Wlać tłuszcz pozostały po pieczeniu kurczaka, dolać zahartowanej śmietany, sos zredukować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5.Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, i przygotowanego, pokrojonego w plastry kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Porady
Do podduszenia kurek, wedle upodobania, można dodać pół szklanki białego wina.
Podane proporcje wystarczają na 2-3 spore porcje.
Komentarze