Tagliatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym

4.49 (200 ocen)

  • 40 min

Dziś propozycja na szybki, smaczny i pożywny obiadek)) Makaron tagliatelle można zastąpić każdym innym i będzie równie pysznie) Moja wersja bardziej odchudzona, można pominąć wodę i mąkę i dodać więcej śmietanki, z tym, że będzie bardziej tłusto a sosu będzie mniej.

  • 40 min

Składniki:

  • ok.300 g makaronu tagliatelle
    500 g pieczarek
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    2 łyżki masła
    1 duża cebula
    100 g śmietany 30%
    1 niepełna szkl. wody
    1 łyżka mąki
    przyprawa do kurczaka
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka ( odstawić na noc lub na kilka godzin do lodówki).
  • 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  • 3. Pieczarki dobrze umyć, pokroić w półplastry. Wyłożyć na patelnię, podlać 1/2 szkl. wody. Po odparowaniu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i masło. Doprawić pieprzem i solą.
  • 4. Mięso usmażyć
  • 5. Do usmażonych pieczarek dodać mięso, śmietanę i 3 szczyty ziół prowansalskich. Ok. 3 minutki pogotować, następnie dodać niepełną szkl. wody z jedną łyżką mąki. Chwilkę podusić, doprawić całość do smaku.
  • 6. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem pieczarkowym i posypać pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować