Tadzie kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis pochodzi z książki Anny Ciesielskiej Filozofia smaku, aczkolwiek nieco go zmodyfikowałam, bardzo pyszny...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 10 dkg masła
    2-3 łyżki kopiate miodu (w przepisie jest tu 1/3 szklanki cukru, ja cukru nie chciałam)
    1 duże jajo
    1 żółtko
    1 opakowanie cukru waniliowego (ten wsypałam, ale możecie też pominąć)
    3/4 szklanki mąki pszennej (może być orkiszowa)
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    imbir mielony - płaska łyżeczka
    sól - szczypta
    kurkuma - czubek łyżeczki

Tadzie kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tadzie masło i miód 1. Utrzeć masło z miodem, jajem, żółtkiem, oraz waniliowym cukrem
  • 2. Dodać imbir, sól, mąkę pszenną, kurkumę, mąkę kukurydzianą;
    Zrobić z ciasta kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny.
  • Tadzie 3. Po wyjęciu z lodówki kulę rozwałkować na 1 cm grubości lub cieniej - będą wtedy bardziej chrupiące i wycinać różne kształty - u nas był Tadzio, Tadziowa, Miś oraz Dzidziuś Tadzio ;)
  • Tadzio 4. Posmarować białkiem, oprószyć wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub czym tam chcecie i piec w 190 stopniach 20 minut - ja piekłam na termoobiegu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy