Szyszki ryżowe

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Przepyszne szyszki smakują każdemu w mojej rodzinie.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g masła
    700 g miękkich cukierków (np.irysów,toffi lub krówek)
    180 g ryżu preparowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Szyszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przełożyć do dużego garnka i roztapiać na bardzo małym ogniu mieszając drewnianą łyżką.
  • 2. Następnie do garnka wrzucić wszystkie cukierki i nadal podgrzewać na małym ogniu,stale mieszając,aż do uzyskania jednolitej masy .Bardzo uważać,żeby składniki w garnku się nie przypaliły ,gdyż masa nabrałaby wówczas gorzkiego,nieprzyjemnego smaku.
  • 3. Nie przerywając mieszania,do roztopionego masła z dodatkiem karmelków stopniowo wsypywać ryż preparowany.
  • 4. Porcje gorącej masy ryżowo -karmelkowej nakładać łyżką na kawałek folii spożywczej lub woreczek śniadaniowy i formować kształt szyszki.Każdą sztukę ułożyć na talerzu tak, aby szyszki się ze sobą nie stykały i odstawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować