SZYSZKI

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Czasem kiedy dzieciaki nudzą o coś słodkiego a nie mam czasu na wypieki robię szyszki. Przepis jest bardzo prosty i pewnie niektórym znany. Robiła mi je moja mama teraz ja robię je nawet na przyjęcia

  • Łatwy

Składniki:

  • - mleczna czekolada: 1 sztuka
    - cukierki krówki: 15 dekagramów
    - ryż preparowany: 70 gramów
    - mleko ok: 0.5 szklanki
    - mleko w proszku: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym rondelku ląduje mniej niż ćwierć szklanki mleka i połamana tabliczka mlecznej czekolady. Mieszamy żeby czekolada nie przypaliła się. Jeśli widzimy taką potrzebę dodajemy jeszcze odrobinę mleka gdy za gęste lub mleka w proszku gdy za rzadkie. Masa musi być ciut gęstsza niż polewa czekoladowa.
  • 2. Do drugiego rondla wrzucamy cukierki krówki (ja kupuję najtańsze) i około ćwierć szklanki mleka. Cukierki muszą się całkowicie rozpuścić aż powstanie masa kajmakowa. Tu postępujemy podobnie - w razie potrzeby dodajemy mleko w proszku lub płynne.
  • 3. Do gotowych mas zaraz po zdjęciu z ognia wrzucamy po pół opakowania ryżu preparowanego czyli po ok. 35g. Pamiętać należy że ryż taki sprzedawany jest w opakowaniach o różnej gramaturze. Ja mam w domu zawsze w zapasie kilka opakowań, tym sposobem nie martwię się kiedy okazuje się że ryżu jest za mało w masie.
    Mieszamy łyżką obie masy (każdą osobno!).
  • 4. Dajemy masom lekko się wystudzić, na tyle żebyśmy mogli ją wziąć w dłonie. Ja namaczam ręce w wodzie wtedy łatwiej formuje się szyszki. Wielkość ich zależy jedynie od Waszego uznania. Ja robię takie na jeden kęs.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować