Niewielkim nakładem pracy mamy wędlinę najwyższej jakości, "100% mięsa w mięsie". Możemy ją jeść bez obaw. Jedynie czas oczekiwania na taką szynkę jest dość długi.
Szynka wieprzowa z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Następnie szynkę włożyć do woreczka przeznaczonego do szybkowara lub mocnego woreczka do zamrażania. Woreczek zamknąć klipsem i odłożyć mięso do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso włożyć do szynkowaru. Szynkowar wstawić do garnka, wlać wodę i podgrzewać do temperatury 80-90°C. W tej temperaturze szynkowar utrzymywać przez 60-75 minut. Wyjąć z garnka, schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i podawać pokrojone na plastry.
Komentarze