Szynka wieprzowa z szynkowaru

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niewielkim nakładem pracy mamy wędlinę najwyższej jakości, "100% mięsa w mięsie". Możemy ją jeść bez obaw. Jedynie czas oczekiwania na taką szynkę jest dość długi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • szynka wieprzowa - 1 kg

    MARYNATA SUCHA:
    gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
    majeranek – 1 łyżeczka
    czosnek – 3 ząbki
    rozmaryn – 1 łyżeczka
    pieprz czarny – 3/4 łyżeczki
    sól peklująca - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka wieprzowa z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Następnie szynkę włożyć do woreczka przeznaczonego do szybkowara lub mocnego woreczka do zamrażania. Woreczek zamknąć klipsem i odłożyć mięso do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso włożyć do szynkowaru. Szynkowar wstawić do garnka, wlać wodę i podgrzewać do temperatury 80-90°C. W tej temperaturze szynkowar utrzymywać przez 60-75 minut. Wyjąć z garnka, schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i podawać pokrojone na plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować