Szynka wielkanocna

4.9 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć szyneczki. Najlepsza taka domowa. Polecam tak zrobioną jak moja. Jest pyszna.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • •ok. 1,9 kg szynki


    •marchew
    •3 łodygi selera naciowego
    •cebula
    •mała główka czosnku
    •2 listki laurowe
    •3 ziarna ziela angielskiego
    •1/2 łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu
    •1/2 łyżeczki rozmarynu
    •łyżeczka soli


    •2 łyżki musztardy sarepskiej
    •2 łyżki oleju rzepakowego
    •2 łyżki gorczycy
    •łyżka słodkiej papryki
    •1/3 łyżeczki kolorowego czosnku
    •szczypta chili
    •sól
Wystaw ocenę:

4.9 (153 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny Szynki

Szynka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć, pokroić w dość grube kawałki. Włożyć do garnka, dodać przyprawy i wlać 1/2 l wody. Gotować 15-20 minut. Wystudzić i przecedzić. Szynkę umyć i dokładnie osuszyć. Przy pomocy strzykawki nabierać bulion i wstrzykiwać w mięso. Następnie natrzeć szynkę przygotowanym smarowidłem z musztardy, oleju, gorczycy, papryki , pieprzu, chili, czosnku, soli. ( Ostrożnie z solą, bo bulion był solony, który został wstrzyknięty w szynkę.) Ładnie mięso ułożyć i związać grubym bawełnianym sznurkiem.
    Szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia. Dodać gotowane warzywa. Zawinąć końce rękawa i zamknąć zapinkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godz. ( 1kg mięsa = 1 godzina pieczenia) . Po wyjęciu z piekarnika pozostawić mięso, żeby odpoczęło, a następnie pokroić w dość grube plastry. Smacznego.
    Najlepszym dodatkiem będzie chrzan, albo ćwikła z chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować