Szynka pieczona w marynacie czosnkowo - ziołowej

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Pieczona szynka to dobra i zdrowa alternatywa do wędlin które zawierają mnóstwo substancji chemicznych nie korzystnych dla zdrowia. Domowa receptura daje nam stuprocentową jakość oraz wyśmienity smak.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • -1.5 kg szynki bez kości
    zalewa:
    - 1 marchewka
    - 1 mała pietruszka
    - mały kawałek selera
    - por (biała część)
    - 1 cebula
    - 5 ząbków czosnku
    - sok z całej cytryny
    - 1/4 skórki z cytryny
    - 2 plastry cytryny
    - 3 ziarna ziela angielskiego
    - 4 liście laurowe
    - 2 duże łyżki soli
    - 1 łyżka tymianku suszonego
    - 1 łyżka rozmarynu suszonego
    - 1 mała łyżeczka pieprzy białego

    marynata do mięsa:
    - 3 ząbki czosnku (mogą być te z zalewy)
    - po pół łyżeczki soli, rozmarynu i tymianku
    - 3 łyżki soku z cytryny
    - 4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Szynki

Szynka pieczona w marynacie czosnkowo - ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso zanużone w zalewie 1. Marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek obieramy i umyte kroimy w kostkę. Zalewamy litrem letniej wody do tego wrzucamy ziele, liście, skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i plastry cytryny. Przyprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem i białym pieprzem. Do głębokiej miski wkładamy umyte mięso i zalewamy sporządzoną wcześniej zalewą, tak by mięso w całości było zalane. Przykrywamy przykrywką i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
  • Mięso nacieramy marynatą 2. Po upływie czasu wyciągamy mięso z zalewy.
    Do małej miseczki wciskamy ząbki czosnku i łączymy z solą, rozmarynem i tymiankiem. Wlewamy sok z cytryny i olej. Mieszamy.
    Mięso obficie nacieramy marynatą.
    Po nacieraniu, mięso owijamy sznurkiem. Następnie zawijamy w folię aluminiową. Kładziemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C około 90 min.
    Po upieczeniu usuwamy sznurek i odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

Można podawać na obiad jako drugie danie, lub jako wędlinę do chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować