Szynka pieczona

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Nic nie równa się smakowi domowej szynki. Piekę ją na różne święta.Jest pyszna, doprawiona klasycznymi polskimi przyprawami, jak chociażby majerankiem, kminkiem.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej

    1 łyżeczka kminku,

    1 łyżeczka majeranku,

    sól zmiękczająca

    1 łyżeczka pieprzu

    6 ząbków czosnku

    1 łyżeczka soli morskiej

    2-3 listki laurowe

    1/4 szklanka oleju,

    1 cebula,

    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W moździerzu rozcieramy przyprawy takie jak wyciśnięty czosnek (4 ząbki), olej, cytryna, majeranek. .

    Szynkę nacieramy solą zmiękczająca, solą zwykłą, pieprzem, wkładamy do dużego pojemnika i smarujemy marynatą, posypujemy majerankiem, kminkiem . Tak przygotowaną szynkę przechowujemy w lodówce całą noc.
  • 2. Następnego dnia dobrze związujemy sznurkiem Na wierzch kładdziemy listki laurowe.

    Szynkę wsuwamy do rękawa, wlewamy pozostała część marynaty oraz cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku. Wkładamy w naczyniu do nagrzanego do 180 C piekarnika.
    Pieczemy ok. 2 godzin (w zależności od wielkości szynki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować