Szynka gotowana w osłonce

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tak przygotowana szynka zachowuje cały aromat przypraw zawartych w marynacie, idealnie zastępuje tradycyjne wędliny do kanapek

  • 45 min

Składniki:

  • 500 dag szynki wieprzowej w miarę podłużny kawałek
    2 łyżki musztardy krem z miodem
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka majeranku
    1 ząbek czosnku
    4 ziarna jałowca
    ½ łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    1 łyżeczka papryki czerwonej
    4 łyżki oleju
    Dratwa
    Osłonka poliamidowa bezbarwna

Szynka gotowana w osłonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę płuczemy przekładamy do miski, zasypujemy wszystkimi przyprawami, zalewamy olejem i tak zamarynowaną zostawiamy w lodówce na 12 godzin. Do rękawa z foli (osłonka taka jak stosujemy do produkcji grubej kaszanki) wkładamy naszą szynkę razem z marynatą. Mocno zawiązujemy z każdego końca dratwą i wkładamy do garnka z wodą i od momentu zagotowania gotujemy 30 minut. Zostawiamy szynkę w wodzie do wystygnięcia. Znowu gotujemy ale tym razem 15 minut i po wystudzeniu wędlina jest już gotowa do jedzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy