szynka duszona w kiszonej kapuście

4.95 (156 ocen)

  • 2 godz.

Mięso wg tego przepisu jest bardzo soczyste i rozpływa się w ustach. Niby nic takiego, tylko mięso obłożone kapustą kiszoną - ale efekt końcowy jest na prawdę rewelacyjny! Polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg szynki - można zastąpić karkówką lub żeberkami
    1 duża cebula
    1 kg kapusty kiszonej
    bulion warzywny lub mięsny
    2-3 łyżki oleju
    sól, pieprz,
    ulubiona przyprawa do mięsa,
    czosnek
Wystaw ocenę:

4.95 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka duszona w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lu4gct 1. Szynkę nacinamy tak, aby mięso było rozdzielone na plastry, ale nie przecięte do końca, oprószyć przyprawami. Cebulę kroimy w plastry. Między plastry mięsa wkładamy plasterki cebuli.
  • image-062x1e8 2. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dno garnka smarujemy lekko olejem. Kapustę odciskamy, jeśli jest za kwaśna, trzeba ją przepłukać, nożna również lekko posiekać, następnie połowę wykładamy na dno garnka. Mięso wyjmujemy z lodówki. Między nacięcia wciskamy część kapusty i całość układamy w garnku na już wyłożonej kapuście. Resztą kapusty przykrywamy mięso aby szynka była nią przykryta ze wszystkich stron.
  • image-1tpowv3 3. Całość podlewamy bulionem i dusimy około 1-1,5 godziny. Smacznego!

Porady

Szynkę śmiało można zastąpić karkówką lub żeberkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować