Szynka domowa - gtowana

0 (0 ocen)

  • 24 min

W czasach gdy na rynku spożywczym coraz więcej "chemii" takie przepisy wracają do łask.

  • 24 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa
    1,5l wody
    3 łyżki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki chili (lub ostrej papryki)
    3 liście laurowe
    3 ziarenka pieprzu
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 duże ząbki czosnku
    majeranek

Szynka domowa - gtowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso w siatce włożyć do zimnej wody, dodać wszystkie składniki i zagotować (15 minut gotować). Zostawić w tej wodzie do wystygnięcia - najlepiej na noc. Na drugi dzień gotowanie powtórzyć też 15 minut i zostawić do wystygnięcia.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy