Szybkie i puszyste ciasto z rabarbarem

4.5 (187 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na proste i szybkie ciasto z rabarbarem. Bardzo smaczne, lekkie i puszyste, a zarazem odpowiednio wilgotne. A do tego długo zachowujące świeżość.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ( na blaszkę 35x25 cm )
    - 25 dag margaryny
    - 6 łyżek mleka
    - 1 szklanka cukru
    - 5 jajek
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2,5 szklanki mąki
    Dodatkowo
    - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Szybkie i puszyste ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko i cukier podgrzewam na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Studzę. Do ostudzonej masy dodaję żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksuję. Pod koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam gęsto rabarbar. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez 35-40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.99 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Szybkie ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować