Zapraszam na proste i szybkie ciasto z rabarbarem. Bardzo smaczne, lekkie i puszyste, a zarazem odpowiednio wilgotne. A do tego długo zachowujące świeżość.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki ( na blaszkę 35x25 cm )
- 25 dag margaryny
- 6 łyżek mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
Dodatkowo
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
Szybkie i puszyste ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, mleko i cukier podgrzewam na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Studzę. Do ostudzonej masy dodaję żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksuję. Pod koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam gęsto rabarbar. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez 35-40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostudzenia.
Komentarze