Ulubione ciasto mojego męża - pyszny sposób na wiśnie z kompotu
Składniki:
5 jajek rozmiar L
16 g cukru wanilinowego
1/2-2/3 szklanki cukru – ja wolę troszkę mniej, bo moje wiśnie są dość słodkie
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1,5 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
3 słoiczki wypestkowanych wiśni z kompotu – słoiczki „dżemowe”
płatki migdałowe do posypania wierzchu
Szybkie ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie dokładnie osączyłam z kompotu.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
Blachę o wymiarach 34x23 wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
Całe jajka utarłam na biało z cukrem i cukrem wanilinowym.
Nie przerywając miksowania wlałam strużką olej.
Dodałam mąkę z proszkiem, krótko zmiksowałam.
Masę wyłożyłam do przygotowanej blaszki. Na wierzchu rozsypałam osączone wiśnie i posypałam płatkami migdałów.
Piekłam 35 minut do suchego patyczka.
Porady
Po wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Płatki migdałowe można zrumienić wcześniej na suchej patelni.
Komentarze