Szybkie ciasto na pizzę które zawsze wychodzi

4.48 (174 ocen)

  • 45 min

Jest proste, szybkie, puszyste i bardzo smaczne

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    30 g świeżych drożdży w kostce
    150 ml ciepłej wody
    40 ml oleju
    szczypta soli
    oraz ulubione dodatki
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szybkie ciasto na pizzę które zawsze wychodzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed upieczeniem 1. Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp.180 stopni z termoobiegiem - 200-220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy i wylepiamy formę - wcześniej ją smarując olejem by nie przywarła. Smarujemy ciasto sosem i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować