Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy palcami do uzyskania konsystencji takiej, aby można było ulepić kulę (ewentualnie dodajemy więcej mąki lub masła). Zawijamy kulę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
2.Masło roztopić i lekko przestudzić. W misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy łyżką, następnie przesiewamy do niej 1,5 szklanki mąki,dodajemy drożdze i roztopione masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe pół szklanki mąki i lekko wyrabiamy (dosłownie z 2 minutki), wykładamy na wysmarowaną tortownicę o średnicy 24-26 cm.
3.Jabłka kroimy w kostkę, oprószamy cynamonem i wykładamy na ciasto. Z lodówki wyciągamy kruszonkę i ścieramy posypując jabłka na tarce o dużych oczkach. Ciasto drożdżowe z jabłkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 15-20 minut aby wyrosło, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut.
4.Do soku z cytryny dodajemy wodę i cukier puder, w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną przez nas konsystencję, polewamy wystudzone ciasto. Gotowe!
Porady
Można użyć owoców sezonowych albo z soku i polać polewą czekoladową.
Komentarze