Szybkie ciasto " Cudaczek cielaczek "

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Miałam wstawić jutro te ciasto ale tak pomyślałam że może ktoś zechciałby upiec sobie go na niedzielę. Ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo proste, Po upieczeniu w niektórych częściach ciasto oddziela się od twarogu ale to nie jest nic złego po prostu dobrze upieczone, jak to moja mama mówi : " Taki ci się chleb wydarzył że pod skórą kociak łaził ". Wystarczy kilka prostych składników i mamy na niedzielę pyszne ciasto do kawy.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    5 jajek,

    1,5 szklanki cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

    2,5 szklanki mąki,

    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    szczypta soli,

    1,5 szklanki oleju,

    0,5 łyżeczki dowolnego aromatu,

    1 łyżka kakao.



    masa serowa :

    2 kostki twarogu chudego drobno mielonego ( 250 g jedna kostka ),

    2 jajka,

    0,5 szklanki cukru,

    85 g margaryny tortowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Szybkie ciasto " cudaczek cielaczek " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier oraz szczyptę soli i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą masę czyli tak zwany kogel - mogel. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną wtedy dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat dowolny oraz olej i również całość zmiksować do połączenia się składników. Do zmiksowanego ciasta dodać kakao i zmiksować na jednolita masę, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • ciasto 2. Gotowe zmiksowane ciasto przełożyć do blaszki 31 na 24 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. W międzyczasie przygotować masę serową, do miski wbić całe jajka, wsypać cukier dodać dwie kostki twarogu oraz margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w kawałki. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
  • ciasto 3. Na wyłożone do blaszki ciasto kłaść w odstępach przygotowany twaróg tak mniej więcej po dwie łyżki. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego na 180 minut piekarnika i piec 80 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 20 minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło podczas pieczenia.
  • ciasto 4. Gdy ciasto już się upiekło ( moje się trochę przypaliło ) pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na pięć minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto jest zimne posypać cukrem pudrem, następnie oddzielić ciasto od papieru.
  • ciasto 5. Upieczone i ostudzone ciasto świetnie nadaje się do niedzielnej lecz nie tylko kawy czarnej lub z mlekiem. Jeśli ktoś nie pije kawy może być również do herbaty. Polecam serdecznie dla gości których się spodziewamy. Ciasto nie jest za słodkie takie w sam raz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować