Szybkie ciastka kokosanki

4.49 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygodę z pieczeniem zaczęłam właśnie od tych słodkich ciasteczek.

Składniki:

  • ● 20 dag wiórków kokosowych
    ● 5 dag masła
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 2 białka
    ● 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ● ew. 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kokosanki

Szybkie ciastka kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy. Podgrzewając, dodajemy cukier. Mieszamy, aż składniki się połączą. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy mleko.
  • 2. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy, aby przestygły.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Dodajemy masę kokosową, miksujemy na małych obrotach.
  • 4. Masę wykładamy małymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 °C (aż kokosanki się zrumienią). Studzimy.

Porady

RADY Masę łatwiej będzie formować, gdy wcześniej schłodzimy ją w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować