Szybkie, bardzo łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-robimy to kilka minut by masa znacznie powiększyła objętość i była puszysta.
Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ewentualnie ekstrakt cytrynowy. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto wychodzi dość gęste.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, dajemy do niej ciasto, delikatnie wyrównując. Można sobie pomóc nożem.
Na ciasto dajemy pokrojone truskawki.
Do miseczki dajemy masło, cukier i dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając palcami do uzyskania sypkiej konsystencji, kruszonką posypujemy ciasto. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem waniliowym.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut-grzanie góra dół bez termoobiegu.
Ciasto w pieczeniu pięknie rośnie, jest puszyste, pulchne, bardzo pyszne.
Komentarze