Szybki sos pieczarkowy

4.99 (179 ocen)

  • 20 min

Idealny do makaronu lub do mięsa.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
    ok. 1/2 szklanki śmietanki (18 lub 30%),
    3/4 szklanki domowego bulionu jarzynowego lub drobiowego (ew. wody),
    cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
    opcjonalnie kilka łyżek startego sera,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, ulubione suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn)
    kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Szybki sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby pokroić w cienkie plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Smażyć pieczarki i cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, do zeszklenia cebuli. Dodać czosnek i przyprawy, zalać całość bulionem. Dusić 5-10 minut, aż składniki zmiękną. Wlać śmietankę, podgrzać całość kilka minut. Gdyby sos był za rzadki, dodać mąkę rozmieszaną z niewielką ilością płynu lub/i starty ser. Całość posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować