Orzeźwiający serniczek na zimno w sam raz na gorące dni .
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
spód:
100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
60 g masła rozpuszczonego
masa:
500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony)
200 g śmietanki kokosowej lub 30%
2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody
cukier/słodzik wedle uznania
wierzch:
ok 500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki)
1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej
Szybki sernik na zimno z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pokruszonych herbatników wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy do połączenia. Spód formy (18 lub 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi natłuszczamy masłem. Z herbatników formujemy spód i wstawiamy do lodówki.
Galaretki cytrynowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg wrzucamy do melaksera, dodajemy ostudzone galaretki, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami ubitą śmietankę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę wylewamy na spód. Formę wkładamy do lodówki, aby stężała.
Przygotowujemy galaretkę na wierzch i odstawiamy. Kiedy masa sernika lekko już stężeje, wciskamy delikatnie owoce i wkładamy ponownie do lodówki. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca, zalewamy nią owoce i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze