Szybki piernik mojej mamy

4.5 (144 ocen)

  • 5 min

Ten piernik często gości na moim stole. Jest szybki, prosty a co najważniejsze bardzo smaczny :).

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki ,,suche''
    4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki kakao
    1 przyprawa do piernika (bądź dwie małe 20 g)

    Składniki ,,mokre''
    1 szklanka oleju
    1 szklanka śmietany 18%
    1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ( bardzo gęsty)
    1 mały słoiczek dżemu z truskawek ( średnio gęsty)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki piernik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wsypujemy do miski składniki suche, mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre i również mieszamy. Ciasto powinno kleić się do rąk ale nie może być rzadkie. Na koniec masę przekładamy tortownicy bądź dużej blaszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 min w temp. 180 stopni.

Porady

Zamiast całej szklanki oleju do ciasta można dodać pół szklanki oleju i pół szklanki rozpuszczonej margaryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować