Ten piernik często gości na moim stole. Jest szybki, prosty a co najważniejsze bardzo smaczny :).
5 min
Składniki:
Składniki ,,suche''
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika (bądź dwie małe 20 g)
Składniki ,,mokre''
1 szklanka oleju
1 szklanka śmietany 18%
1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ( bardzo gęsty)
1 mały słoiczek dżemu z truskawek ( średnio gęsty)
Szybki piernik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wsypujemy do miski składniki suche, mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre i również mieszamy. Ciasto powinno kleić się do rąk ale nie może być rzadkie. Na koniec masę przekładamy tortownicy bądź dużej blaszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 min w temp. 180 stopni.
Porady
Zamiast całej szklanki oleju do ciasta można dodać pół szklanki oleju i pół szklanki rozpuszczonej margaryny.
Komentarze