Szybki makowiec japoński

4.49 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierwszy raz przygotowałam makowca japońskiego z gotowej masy makowej. Gdy nie mamy zbyt wiele czasu (szczególnie w wirze przygotowań świątecznych) użycie gotowej masy jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 850 g gotowej masy makowej ( 1 puszka),
    5 jajek,
    100 g kaszy manny,
    180 g cukru,
    5-6 jabłek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    kilka kropel ulubionego zapachu do ciast,
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Szybki makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę i łyżką łączymy z masą makową. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia, zapach do ciasta - miksujemy do czasu połączenia składników.
    Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach ( nie odciskamy) i dodajemy do masy. Całość mieszamy na średnich obrotach miksera.
    Gotowe ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica 30 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut ( do suchego patyczka).
    Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Makowca możemy dodatkowo wzbogacić dodając ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na makowiec w pieluszkach!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować