Szybki i prosty tort z truskawkami

4.49 (154 ocen)

To drugi tort który wykonałam samodzielnie. Polecam go wszystkim początkującym ponieważ jest bardzo prosty w wykonaniu a do tego robi się go szybko i jest dosyć tani :)

Składniki:

  • biszkopt:

    4 jajka
    szklanka cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody

    masa do środka:

    budyń waniliowy
    0,5 l mleka
    125 g margaryny
    300 g truskawek

    masa na wierzch:

    350 ml śmietanki 30%
    śmietanfix
    2 łyżki cukru
    truskawki do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Szybki i prosty tort z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozdzielamy.

    Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę.

    Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
  • 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm).
  • 3. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
  • Szybki i prosty tort z truskawkami 4. Budyń przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Studzimy, po czym miksujemy z margaryną.

    Wkrajamy do niego truskawki, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  • Szybki i prosty tort z truskawkami 5. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i śmietanfixem.

    Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.

    Dwie z nich przekładamy masą budyniową z truskawkami.

    Przykrywamy trzecią.
  • Szybki i prosty tort z truskawkami 6. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę śmietankową.

    Na górze układamy truskawki.

    Tort z truskawkami wkładamy do lodówki do schłodzenia.

    Smacznego :)

Porady

Użyłam formy o średnicy 18 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować