Szybka zupa pieczarkowa z włoską nutą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest pyszna i delikatna, choć zawiera jeden nieoczywisty składnik. Bardzo sycąca i treściwa.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g pieczarek
    ok. 1 l bulionu (lub dwie kostki rosołowe na 1 l wody)
    100 ml wody
    1 plaster cebuli
    200 g małego makaronu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    Natka pietruszki
    Koperek
    Szczypta tymianku
    Łyżka oleju do smażenia
    *Starty parmezan lub grana padano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szybka zupa pieczarkowa z włoską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekam, a pieczarki obieram i kroję na mniejsze części. Połowę pieczarek podsmażam na patelni razem z cebulką. W tym czasie podgrzewam bulion.
  • 2. Podsmażone pieczarki, jak i te surowe, wrzucam do bulionu i gotuję ok. 10 minut. Dosypuję natkę pietruszki, małą garść koperku i szczyptę tymianku do smaku. Dorzucam surowy makaron i gotuję w zupie (można dorzucić al dente i dogotować w zupie, ale musi on trochę przejść smakiem grzybów). Po tym czasie doprawiam pieprzem, mieszam.
  • 3. Zupę wlewam do talerzy, doprawiam płaską łyżką jogurtu naturalnego i ścieram bezpośrednio do zupy ok. łyżki parmezanu. Podaję. Smacznego!

Porady

Jeśli chodzi o makaron, to świetnie pasują łazanki lub małe kolanka. Ja zazwyczaj używam tego, który akurat mam pod ręką. Byle nie był duży! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Grzyby Parmezan Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować